Noi documente în exporturile românești către Brazilia

 

 

Ambasada Braziliei la București ne-a comunicat, la data de 18 ianuarie 2017, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, că autoritățile de la Brasilia au adoptat noi proceduri privind declararea originii nepreferențiale a mărfurilor importate, supuse măsurilor de apărare comercială.

 

Astfel, potrivit prevederilor Ordonanței SECEX nr. 23 din 14 iulie 2011, noul document de declarare a originii nepreferențiale a mărfurilor importate în Brazilia, supuse măsurilor de apărare comercială  (antidumping, anti-subvenție, măsuri de salvgardare),  îl constituie declarația de proveniență, formular disponibil în anexa XXVI a Ordonanței SECEX nr. 23/2011, art. 15-A.

 

Potrivit informațiilor Ambasadei Braziliei la București, declarația de proveniență înlocuiește documentele anterioare, respectiv certificatele de origine nepreferențiale, context în care nu mai este necesară transmiterea de mostre de ștampile și semnături.

 

Rămân însă neschimbate procedurile vizând demonstrarea provenienței bunurilor importate în regim preferențial de către Brazilia.

 

Informații suplimentare pot fi accesate pe site-ul Ministerului Industriei, Comerțului Exterior și Serviciilor din Brazilia: http://mdic.gov.br/comercio-exterior/regimes-de-origem/310-consulta-publica-40