Relaxarea regimului de sanctiuni privind Iranul

 

 

La data de 20 ianuarie a.c. a īnceput Implementarea Planului comun de acţiune īntre UE 3+3 şi Iran de punere īn aplicare a angajamentelor convenite īn īnţelegerea politică din 24 noiembrie 2013.

Acest moment a fost marcat prin prezentarea de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a unui raport prin care confirmă īnceperea implementării de către Iran a angajamentelor luate īn ceea ce priveşte asigurarea caracterului paşnic al programului său nuclear. Reciproc, UE 3+3 (UE şi SUA) au luat măsuri de suspendare pentru şase luni a măsurilor restrictive prevăzute a fi suspendate prin angajamentul politic din 24 noiembrie.

 

Astfel, la nivel UE, au fort adoptate Decizia 2014/21/PESC a Consiliului şi Regulamentul Consiliului 2014/42/UE, prin care se suspendă unele măsuri restrictive referitoare la Iran prevăzute īn Decizia 2010/413/PESC a Consiliului privind adoptarea de măsuri restrictive īmpotriva Iranului şi īn Regulamentul (UE) nr. 267/2012 privind măsuri restrictive īmpotriva Iranului.

 

Cele două documente prevăd suspendarea, pe o perioadă de 6 luni de la data adoptării (20 ianuarie 2014), a următoarelor sancţiuni:

 

-         interzicerea furnizării serviciilor de transport de petrol iranian neprelucrat (importul şi achiziţionarea de ţiţei iranian rămānānd īn continuare interzise), precum şi de asigurări/reasigurări pentru acestea, inclusiv pentru state terţe (art. 3a(1) şi (2), art. 18b din Dec. 413/2010; art. 11 (1) c) şi d) din Reg. UE 267/2012);

-         interzicerea importului, achiziţionării sau transportului de produse petrochimice iraniene şi furnizarea de servicii conexe, precum finanţarea, asistenţă financiară, asigurare şi reasigurare, inclusiv pentru state terţe (art. 3b din Dec. 413/2010; art. 13 (1) din Reg. 267/2012);

-         interzicerea comerţului cu aur şi alte metale preţioase (n.n: nu se aplică şi pentru diamante) cu guvernul iranian, autorităţile publice şi Banca Centrală Iraniană sau persoane şi entităţi care acţionează īn numele acestora, precum şi serviciile conexe: transport, asistenţă tehnică sau servicii de brokeraj, finanţare sau asistenţă financiară (art. 4 c) din Dec. 413/2010; art. 15 (1) din Reg. 267/2012).

 

De asemenea, tot pe o perioadă de 6 luni, UE va creşte plafonul de autorizări de la 100.000 euro la 1.000.000 euro pentru transferurile legate de tranzacţii cu produse nesupuse sancţiunilor sau cu alimente, asistenţă medicală, echipamente medicale sau īn scopuri agricole sau umanitare şi de la 40.000 euro la 400.000 euro pentru transferuri de sume de bani personale (art. 10 (3) şi (4) din Dec. 413/2010; art. 30 (3) şi 30a din Reg. 267/2012). Astfel, se permite procesarea mai multor transferuri financiare către şi dinspre Iran fără necesitatea autorizării, facilitāndu-se tranzacţiile īn domenii care nu sunt supuse regimului de sancţiuni.

 

Tot la aceeaşi dată, Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite a anunţat că Administraţia SUA a luat o serie de măsuri (cu caracter limitat, temporar şi reversibil) pentru implementarea Planului Comun de Acţiune (Joint Plan of Action) agreat la 24 noiembrie 2013, respectiv: oprirea demersurilor de a reduce īn continuare importurile de petrol iranian; acceptarea continuării la nivelul actual a importurilor de petrol iranian de către statele acceptate; coordonarea cu state partenere şi Iranul pentru a stabili modalităţi prin care Iranul va putea să facă plăţi īn domeniul umanitar şi medical, plata taxelor de şcolarizare pentru studenţii iranieni care īnvaţă īn străinătate, precum şi alte plăţi care derivă din angajamentele Iranului la ONU; suspendarea sancţiunilor īmpotriva persoanelor implicate īn exportul de produse petrochimice iraniene, comerţul cu aur şi metale preţioase cu Iranul, bunuri şi servicii īn domeniul auto din Iran; autorizarea exporturilor de piese de schimb, inspecţii şi servicii asociate necesare pentru siguranţa zborurilor pentru anumite sectoare ale aviaţiei iraniene.

Toate celelalte sancţiuni īmpotriva Iranului rămān īn vigoare, iar autorităţile americane continuă să urmărească respectarea lor.