Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri

Direcţia Generală Comerţ şi Relaţii Internaţionale

Direcţia Politici Comerciale

 

 

Informarea operatorilor economici privind alocarea de contingente tarifare pentru exportul de lemn din Federaţia Rusă în Uniunea Europeană

 

 

 

Ca urmare a negocierilor desfăşurate în vederea aderării Federaţiei Ruse la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), Comisia Europeană (COM) a negociat cu Federaţia Rusă ca aceasta să reducă taxele vamale la exportul de lemn brut către Uniunea Europeană (UE), de la 25% la 13% pentru molid şi la 15% pentru pin.

UE va administra contingentele tarifare aplicate pentru exportul anumitor categorii de lemn de conifere (de molid şi pin) din Rusia în UE, conform Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 498/2012 al Comisiei din 12 iunie 2012 privind alocarea contingentelor tarifare aplicabile exporturilor de lemn din Federaţia Rusă către Uniunea Europeană, publicat în Jurnalul Oficial al UE, L152 din 13.06.2012 şi Protocolului între Uniunea Europeană şi guvernul Federaţiei Ruse privind modalităţile tehnice adoptate în temeiul Acordului sub formă de schimb de scrisori între Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă cu privire la administrarea contingentelor tarifare care se aplică exporturilor de lemn din Federaţia Rusă în Uniunea Europeană, publicat în Jurnalul Oficial al UE, L57 din 29.02.2012.

Categoriile de produse reglementate astfel se regăsesc în cadrul anexei I la Regulamentul 498/2012 şi sunt cele aferente următoarelor linii tarifare:

4403 20 11 10, 4403 20 19 10, 4403 20 31 10, 4403 20 39 10 (cod TARIC).

Rusia va deschide contingente tarifare pentru fiecare an în parte (perioadă contingentară). Alocarea contingentelor tarifare pentru primele 3 perioade contingentare (2012, 2013, 2014), denumite perioade tranzitorii, se va face de către COM UE în funcţie de data depunerii cererii de către importator, în limita unor plafoane maxime, astfel:

-depunere cerere până la data de 31 iulie (prima parte a perioadei contingentare), se alocă contingente în funcţie de clasificarea importatorilor în „tradiţionali” şi „noi”;

-depunere cerere după data de 1 august (a doua parte a perioadei contingentare), se repartizează cantităţile rămase ale contingentelor tarifare, în ordinea cronologică a depunerii cererilor.

Importatorii tradiţionali pot beneficia de un anumit plafon pentru fiecare grup de produse, pentru o perioadă contingentară, calculat de COM în funcţie de importurile efective din categoriile reglementate, aferente ultimelor două perioade contingentare. Pentru perioadele tranzitorii, restul anului 2012, anul 2013 şi anul 2014, plafoanele contingentare alocate se calculează în funcţie de importurile efective realizate în anii de referinţă stabiliţi de COM, 2004 şi 2007 sau media acestora. Astfel, un importator poate obţine statut de „importator tradiţional” dacă importurile sale în anul 2004, 2007 sau media lor, depăşeşte cantitatea de 5000mc şi dovedeşte aceasta cu copii după declaraţiile vamale de import din perioadele respective. În baza acestor importuri, Comisia va aloca (va rezerva) un plafon maxim pentru fiecare importator tradiţional, pentru prima parte a perioadei contingentare. Pentru „importatorii noi”, se vor aloca contingente în funcţie de ordinea cronologică a depunerii cererii.

Data oficială prevăzută pentru aderarea Federaţiei Ruse la OMC este 22 august 2012, iar perioada contingentară probabilă pentru anul în curs este 1 septembrie - 31 decembrie 2012. Pentru această primă perioadă, alocarea contingentelor se va face astfel: 70% importatorilor tradiţionali şi 30% importatorilor noi.

Importatorii care sunt interesaţi să solicite autorizaţii de contingent în vederea importurilor de lemn brut (molid şi pin) din Rusia, vor depune o cerere după modelul CERERE AUTORIZAŢIE DE CONTINGENT PENTRU EXPORT LEMN DIN FEDERAŢIA RUSĂ ÎN UE, prezentat pe site-ul www.dce.gov.ro (nu sunt acceptate cereri scrise de mână).

 

Solicitarea autorizaţiei de contingent:

-               Cererea autorizaţiei de contingent se depune la sediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Direcţia Politici Comerciale (MECMA-DPC), din Calea Victoriei, nr.152, sector 1, tel. 021 40 10 558;

-               Se vor depune cereri separate pentru fiecare categorie de mărfuri reglementate, conform codurilor TARIC specificate mai sus;

-               Cererea va fi însoţită de contractul sau precontractul (copie) încheiat de importator cu exportatorul rus, pentru cantitatea respectivă de produse înscrise în cerere; cantitatea din contract trebuie să coincidă cu cea din cerere, respectiv autorizaţia eliberată ulterior; pentru fiecare autorizaţie trebuie să existe un contract/precontract încheiat pentru aceeaşi cantitate alocată prin autorizaţia respectivă, sub rezerva aprobării cantităţii respective de către Comisia Europeană;

-               Odată cu cererea de autorizaţie contingent, solicitantul va completa şi semna o declaraţie sub jurământ care reprezintă angajamentul că mărfurile respective vor fi supuse prelucrării în interiorul Uniunii Europene determinând dobândirea originii din UE, în termen de un an de la momentul când autorităţile vamale competente au acceptat declaraţia vamală de punere în liberă circulaţie pentru acele mărfuri;

-               Solicitantul trebuie să păstreze evidenţele adecvate şi să permită MECMA-DPC/autorităţii competente să efectueze orice verificări necesare pentru a se asigura că produsele respective sunt supuse efectiv prelucrării în condiţiile susmenţionate; să permită supravegherea şi controlul operaţiunilor de prelucrare, să permită identificarea produselor în cauză în spaţiile de lucru, pe întreaga durată a prelucrării; să informeze MECMA-DPC în privinţa tuturor elementelor care ar putea afecta autorizarea.

 

Pe baza cererii de autorizaţie contingent a importatorului, MECMA-DPC va emite autorizaţia de contingent aferentă, pentru perioada contingentară respectivă şi pentru cantitatea prevăzută în contract, după avizarea acesteia de către Comisia Europeană.

Autorizaţiile de contingent sunt emise pe numele deţinătorului contingentului şi sunt valabile pentru toată perioada contingentară, pentru importurile pe întreg teritoriul UE. Pentru fiecare autorizaţie eliberată, Comisia Europeană informează autoritatea din Federaţia Rusă privind identitatea importatorului, a exportatorului şi cantitatea contingentului respectiv. Pe baza autorizaţiei de contingent, precum şi a altor documente (cerere de licenţă export, contract, certificat înregistrare fiscală exportator rus, chitanţa achitării taxei de licenţă), autoritatea din Federaţia Rusă eliberează licenţa de export aferentă perioadei contingentare respective, necesară la momentul vămuirii mărfurilor în vama rusă.

Importatorul beneficiar de contingente va informa MECMA-DPC, la cel mult 15 zile de la sfârşitul fiecărui trimestru, cu privire la importurile efective de produse reglementate derulate în decursul ultimului trimestru, prezentând copii după declaraţiile vamale pentru importurile respective.

Autorizaţiile de contingent neutilizate în decursul a 6 luni de la emitere, vor fi restituite MECMA-DPC sau importatorul va informa despre intenţia sa de a utiliza autorizaţia în perioada contingentară rămasă. În cazul în care autorizaţia neutilizată nu se returnează, MECMA-DPC informează Comisia Europeană, iar plafonul de import alocat importatorului  pentru perioada contingentară următoare se va diminua corespunzător.

 

Informaţii suplimentare pot fi obţinute de pe internet, la adresa: www.dce.gov.ro , secţiunea Politica comercială comună, rubrica Administrare contingente import UE lemn brut din Federaţia Rusă.